Korniş, tül ve kumaş perde asmak amacıyla kullanılan perde rayı profilidir. Korniş, plastik ve/veya alüminyumdan üretilir. Tüm dünyada 50 yılı aşkın bir süredir kullanılmasına rağmen korniş halen en çok tercih edilen perde asma sistemlerinden biridir. Perdelerin korniş sayesinde kolaylıkla açılarak duvar kenarlarına estetik biçimde yerleştirilmesi ve yine korniş sayesinde perdelerin sessizce açılıp kapatılabilmesi, kornişle kullanılan perdelerin güneş ışığını içeri geçirmemesi ve uzun ömürlü olması kornişin tercih edilmesinin başlıca sebeplerindendir.
Perde; ev dekorasyonu denildiğinde ilk akla gelen, olmazsa olmaz, bir o kadar da estetik bir ürün olmasına rağmen perdeleri taşıyan korniş aynı öncelikte değerlendirilmemektedir. Tabii ki bunun en önemli sebeplerinden biri ev dekorasyonunda gerekliliği tartışılmaz bir ürün olarak kornişle ilgili yeterince sağlıklı bilginin tüketiciye ulaştırılamamasıdır. Bunun yanı sıra korniş montajının ve kornişe perde asmanın zahmet gerektiren bir iş olmasıdır. Korniş seçimi ve perde korniş modelleri hakkında doğru bilgilerin paylaşılması, korniş montajı ve kornişe perde asma ile ilgili pratik ve kolay çözümlerin olduğuna dair tüketicileri bilgilendirmek bakımından önemlidir.
Korniş seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli hususların başında kornişe asılacak perde adedinin belirlenmesi gelir: Kornişe bir tül ve bir fon perde asmak için “2 Kanallı SlimFlex Yeni Nesil Korniş” kullanılması yeterlidir. Kornişe bir tül, bir güneşlik ve bir de fon perde asılacaksa “3 Kanallı SlimFlex Yeni Nesil Korniş” kullanılmalıdır.
Korniş seçiminde, asılacak perdelerin ağırlıkları da önemli bir husustur: Fon perde gibi ağır perdeler için “SlimFlex Export Kalite Korniş” veya “SlimFlex Süper Kalite Korniş”; tül perde, güneşlik gibi hafif perdeler için ise “SlimFlex Klasik Kalite Korniş” tercihi uygundur. Kornişe stor perde mekanizması monte edilmek isteniyorsa “SlimFlex Export Kalite Korniş” kullanımı daha doğru bir tercih olacaktır.
Perdenin asılacağı kornişin kalitesi, modeli, çeşidi ve montajı son derece önemlidir. Doğru ve kaliteli korniş deneyimli, işini bilen ustalar tarafından monte edildiği taktirde uzun yıllar sorunsuzca kullanılabilir. Böylelikle ev ekonomisinde de uzun vadede tasarruf sağlanır.
Korniş montajı tavana yapılır. Tavan türüne göre doğru korniş montaj vidası seçildiğinden emin olunmalıdır. Aksi taktirde korniş tavandan düşebilir. Beton tavanlara korniş montajında plastik dübel, pul ve vida kullanılmalıdır.
“SlimFlex Yeni Nesil Korniş” için 6 mm matkap ucu, 7 mm plastik dübel, pul ve 45 x 50 korniş montaj vidası kullanılmalıdır. Alçıpan asma tavanlara korniş montajında Pratik Korniş Dübeli ve 45 x 50 korniş montaj vidası kullanılmalıdır. Korniş montaj uygulamalarında her 50 cm’de 1 vida, korniş sonlarına ise 2’şer vida atılmalıdır. “3 Kanallı SlimFlex Yeni Nesil Korniş” montajlarında vidalar çapraz şekilde atılmalıdır.
Korniş montaj uygulamalarında yapılan en büyük hatalardan biri de pencere duvarından ve perdelik kartonpiyerden gerektiği kadar boşluk bırakmamaktır. Eğer tavanda perdelik kartonpiyer varsa, korniş ile perdelik kartonpiyer arasında 3,5 cm boşluk bırakılarak korniş montajı yapılmalıdır. Eğer perdelik kartonpiyer yoksa, korniş ile pencere duvarı arasında 7 cm boşluk bırakılarak korniş montajı yapılmalıdır. Böylece perdenin etekleri radyatörlerin veya pencere kollarının üzerine düşmez ve perdeler zarar görmez.
“SlimFlex Duvar Bağlantı L Ayak” yardımı ile pencere duvarına da kolaylıkla korniş monte edilebilir. Burada unutulmaması gereken nokta; kornişe ağır perde asılacaksa kornişin duvar yerine tavana montajının daha doğru bir tercih olacağıdır. Çünkü korniş pencere duvarına monte edildiği taktirde korniş bağlantı yerlerinden kopmalar gösterebilir.
Özel olarak tasarlanmış “tırtıklı sırt” yapısı “SlimFlex Yeni Nesil Kornişler”in tavana daha iyi yapışmasını sağlar. Korniş yapıştırma uygulamalarında, ilk tutunması yüksek MS bazlı Lentus Korniş Yapıştırıcısı kullanılmalıdır. Alçıpan asma tavanlara korniş yapıştırma uygulamalarında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak beton tavana yapıştırma uygulamalarında az da olsa bir risk mevcuttur. Çünkü tavan boyası beton tavanda bir katman oluşturmaktadır. Perde güçlü bir şekilde aşağıya doğru çekildiği taktirde boya katmanı beton tavandan kopma gösterir. Korniş de bu boya katmanına yapıştırıldığı için tavandan aşağıya düşebilir. Beton tavana korniş montaj uygulamalarında mekanik, yani bağlantı elemanları ile uygulama daha doğrudur.
Çünkü “SlimFlex Konfor Kit” ile perde artık ortadan asılıyor! “SlimFlex Konfor Kit” tavan köşelerinden perde asmanın zorluğunu ortadan kaldırmak ve perde asmayı çok kolaylaştırmak amacıyla özel olarak tasarlanmıştır. “SlimFlex Konfor Kit” ile perdeler kornişin ortasından kolayca asılabilir ve çıkarılabilir. Detaylı bilgi için: www.slimflex.com.tr/innova/